Se, Göra & Uppleva…

Njut av snön, upplev vårvintern med takdropp och solsken i snögrop, hänförs av sommarens blomsterprakt och fyll skafferiet i höstens bär & svamprikedom – i Åkersjön har varje årstid sin charm antingen du väljer hundslädturer, islandshästar, fiske, vandring eller en härlig dag i skid & skoterspåren!

Många beskriver det som att vardagen rinner av en och äventyret börjar i den stund man svänger av från väg 340 vid skylten mot Ansättfjällen och den första backen uppför börjar. Vägen mot Åkersjön och Bakvattnet vindlar sig genom djup urskog och enorma myrområden, du färdas in bland oändliga vidder och storslagna vyer och tiden liksom stannar och världen ”utanför” upphör. Detta är vildmark på riktigt och begreppet glesbygd känns som en befrielse – bortanför oss vid fjällen Önrun och Ansätten upphör bebyggelsen helt och mil efter mil av renbetesland och fina fiskevatten tar vid. Ett Ingenmansland som sträcker sig ända bort till Norska gränsen där ytterligare vildmark tar vid. Här ligger storslagna fjäll som Himmelsraften, Stuore Tjåure, Bielne och det ståtliga Makkene med hela 1266 m ö h. Mäktiga toppar som tronat här sedan urminnes tider, fulla av visdom och kraft av alla gnistrande norrsken och soluppgångar som hyllat dem i eoner av tid… Med utgångspunkt från vårt hotell, vandrarhem eller camping har du all bekväm service du kan tänka dig och du kan härifrån nå ut till dessa avlägsna och oexploaterade platser i vår Svenska fjällkedja. Vandra, gå på skidor eller ta skotern på några av de fina skoterleder som är dragna delvis genom området. Det finns många olika förslag på en- eller flerdagarsturer oavsett hur du väljer att färdas. När du återvänder väntar avkoppling som bastu, badtunna och god mat & dryck.

Vintertid är vårt område mycket snösäkert och det är inte för inte som uttrycket ”Snön finns i Åkersjön” blivit en slogan sedan många år. Snön börjar ofta komma redan i oktober och den första isen brukar lägga sig redan i början av november. Direkt utanför dörren bjuds du på välpreparerade skidspår och mil efter mil av skoterleder som tar dig ut i naturen till pimpelfiske, skidåkning och härliga fikastunder – aldrig smakar väl kokkaffet så gott som i en snögrop till fjälls vid en sprakande eld! Naturen finns till för alla och det är ingen risk att man blir störd eller att det blir trångt, här kan alla samsas antingen man går för egen maskin eller är motorburen!

Åkersjön kallas för Skoterns Mecka och har som tradition att servera snöskoteråkning med långa fina leder i vår vackra fjällvärld där man passerar allt från snötyngd djupskog till kalfjäll med milsvid utsikt. Vår skoteruthyrning på Fjällgården har allt inklusive utrustning som behövs för att ni skall få en säker och spännande skoterupplevelse antingen man är nybörjare eller mer van skoterförare. Starta direkt utanför dörren och åk på egen hand eller på turer ledda av våra professionella guider, vi anpassar oss efter era önskemål.

Sommartid finns här fina naturstigar och vandringsleder att följa. Det är lätt att hitta sitt egna smultronställe, med bil, cykel eller till fots. Bygden bjuder på skiftande naturtyper som milsvida skogar, kulturlandskap, myrar, mäktiga kalfjäll, brusande vattendrag och kristallklara sjöar. Här finns ett rikt kulturarv från fäbodlivet som tog sin början redan på 1700-talet då också de första nybyggarna kom. Som mest har här varit hela 42 fäbodar i bruk och man kan än i dag följa historiens vingslag genom att gå de gamla fäbodstigarna till platser där bland annat Gammelbodarna, Bölesbodarna och Älisandbodarna låg. De flesta husen är idag borta men finns på vissa ställen kvar och tar en tillbaka till svunna tider. Börja med att ta en tur upp till fjället Önrun (även bilväg finns) och njut av Sveriges Vidaste Vy på 856 meters höjd. Klara dagar bjuds man på fri sikt upp till 15 mil i alla vädersträck och hela 36 namngivna fjälltoppar syns. Gå den prunkande Blomsterleden upp till det 1091 meter höga fjället Ansätten. Hit upp anordnas varje sommar flera guidade ört & blomstervandringar, bland annat på självaste Midsommarafton – en mer magisk upplevelse får man leta efter för här hittar du inte bara 7 blomsorter att lägga under kudden i den trolska ljusa natten utan istället hela 383 registerade blomsterarter, ett faktum som gjort Ansätten känt som ”Blomsterfjället”. Det som är mest slående är dock inte artrikedomen utan istället den enorma mängd av varje art som finns här och som gör att du kan blicka ut över helt osannolikt stora hav av blomstergrupperingar.

Andra upplevelser är besök hos fjällkor, getter och killingar på Sörbodarnas fäbod eller att bli buren av islandshästar ut i naturen som dignar av blomsterprakt, blåbär, hjortron och kantareller. En mäktig upplevelse är ett besök till Ansättåns Canyon, en 9000 år gammal sprickbildning med spångad vandringsled runt vilda vattenfall och jättegrytor. Naturreservaten Oldflån-Ansätten, Storholmsjö, Margitbrännan med flera är Natura 2000-skyddade och är därmed några av Europas särskilt värdefulla områden med sin starka vildmarkskaraktär, mycket rika fågelliv, sina enorma myrområden och djupa urskogar dramatiskt draperade med hänglavar. Här växer också utrotningshotade vedsvampar och den svindlande känslan av att stå bland fler hundra år gamla granar i en av Europas sista vildmarker gör även den mest naturointresserade ödmjuk…

Snötyngda granar och mäktiga norrsken, kristallklara sjöar och trolska sommarnätter där solen aldrig går ner – i Åkersjön har varje årstid sin charm och du är varmt välkommen till oss året om! Boka direkt via vår online-tjänst på http://www.akersjon.com/ eller slå oss en signal på tel 0645-42035 / mobil 070-6400337

Hotell, konferens, restaurang & pub med vildmarken precis utanför dörren!  --->

   

Toppmodernt vandrarhem med sköna sängar, tv på varje rum, kök, bastu, badtunna mm   --->

   

Naturskön SCR fjällcamping för sommar & vinter vid Åkersjöns vackra strand.  --->